Little Crifts Cottage – finding our footings

Little Crifts Cottage, Cornwall

After discussions with Mark, our architect, and Ellie, our project manager from the timber frame company, we decided on an approach which would both minimise the number of heavy vehicles which needed access to the site, and which reduced the amount of concrete being poured or otherwise assembled into the ground to an absolute minimum. These priorities came from pragmatism (our access is a bit narrow, and shared with our neighbours – it was important to minimise damage to the drive and above all nuisance to our neighbours) and also out of our desire wherever possible to make environmentally responsible choices.

Digging the trenches

We hoped to minimise excavations; thankfully the building regulations inspector came and peered into our relatively shallow foundation trenches and was content with what he found there – a subsoil commonly found locally known as ‘shillet’, made up of broken up soft slate and shale. This meant we could get on…

View original post 488 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s